Winnifred Bastian, mei 2022

Winnifred Bastian begon met ‘vrij’ schilderen toen zij 10 jaar oud was. Het eerste olieverf schilderij dat zij maakte was een zonsondergang in een woeste zee.

Op de Vrije Academie in Den Haag volgde zij de lessen van Roel Jonges (vrij schilderen) en Georg Hadeler (lithographie en zeefdruk).  Ook volgde zij de modeopleiding van Lisette van Meeteren.  Alles in de avonduren, want overdag werkte zij full-time bij het Ministerie van Justitie als administratief medewerker.

Toen zij 30 jaar was en intussen een Franse lerarenopleiding had voltooid (ook in de avonduren), zei ze het Ministerie vaarwel en ging op een school werken als lerares Frans 2e graads.  Het schilderen, aquarelleren en maken van lithos bleven echter voortdurend haar tijd vragen.  Uiteindelijk werd duidelijk dat deze passie voorrang moest krijgen en verliet Winnifred na een aantal jaren het onderwijs.

Het werd een full-time bezigheid, en het aantal exposities groeide snel.  In 1985 had zij les bij Frans de Haas in aquareltechniek, een medium dat haar goed beviel en dat haar de mogelijkheid gaf nieuwe stijlen te ontdekken.  Met een aantal leerlingen van de Haas had zij haar eerste groepsexpositie in Panorama Mesdag, waar bleek dat het nieuwe werk ook bij het publiek goed in de smaak viel.

Sindsdien werd veelvuldig exposeren in groepen, maar ook solo, een vast onderdeel van het jaarlijkse programma.  Niet alleen op de vele locaties binnen Nederland, maar ook in galeries in o.a. Frankfurt, Parijs, New York, Australië en op zee aan boord van schepen van de Nederlandse Marine.

Deze keer bij Rob Schippers in Den Haag, de encadreur waarmee zij al sinds het begin samenwerkt.  De aquarellen die hier dit jaar te zien zijn contrasteren met de olieverf schilderijen, in die zin, dat er meer abstractie te zien is.  De realiteit wordt deels getransformeerd in kleuren, patronen en gestyleerde vlakken.  Het onderwerp staat haar na aan het hart:  de kust en de omgeving rond binnenwateren.

Winnifred is actief lid van o.a. de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders, ArtiBrak (Voorburg) en Arti-Shock (Rijswijk).