Wilma van der Meyden

 

Prinsjesdag, voor ons de gewoonste zaak van de wereld, de kleuren, de uniformen, de muziek..... Maar waneer je zoals Wilma van de Meyden geboren bent in Zuid Afrika en pas een paar jaar in Nederland woont, komt dit schouwspel over als een sprookje....

 

Dit was voor haar de aanleiding om Prinsjesdag te vertalen naar een  honderd tal kleine schilderijtjes die nu tentoongesteld worden met de titel “Prinsjesdag in beeld”, bij Galerie Schippers, Kazernestraat 114a, recht achter Hotel Des Indes op het prachtige Lange Voorhout waar Hare Majesteit in haar Gouden koets overheen rijdt.

 

Het verhaal achter de schilderijen over Prinsjesdag,

 

Op de derde dinsdag in September , toen ik de kleurrijke regimenten, paarden en mensen zag op de hoek van de Kleine Kazernestraat en het Lange Voorhout, zei  ik tegen mijn buurman: “Dit moet ik schilderen”. Niet veel  later passeerde de Koningin in haar gouden koets en  werden we geabsorbeerd  in een  uitbundige Prinsjesdag parade in Den Haag.

 

Voor mij was dit een ‘onwerkelijke’ gebeurtenis, omdat voor een  kind dat in  Zuid-Afrika is  opgegroeid, deze beelden tot sprookjes behoren.  Ook al voelde ik de verleiding om de belevenissen van Prinsjesdag, waar mijn ogen zo van genoten met deze kleuren, vormen en beelden om te zetten in schilderijen, leek het op dat moment erg onwaarschijnlijk dat ik zo’n uitdaging zou aangaan. Deze viering is doordrenkt met  geschiedenis en traditie waar ik weinig van af wist.

 

Mijn studio is net om de hoek  van Het  Lange Voorhout. De gebouwen en ‘bekende vreemdelinge’ waren de objecten van mijn expositie in Galerie Nimbus aan Willemstraat in 2010. Sinds ik in 2008 naar Den Haag ben verhuisd, heb ik elk jaar foto’s van Prinsjesdag genomen en heb ik een behoorlijk archief opgebouwd.

Pas in december 2010, toen ik op bezoek was in Zuid-Afrika, voelde ik me  overtuigd om een serie “Prinsjesdag”  te schilderen. Al zwervende door galerieën  in Kaapstad  werd  mijn aandacht gevestigd op hout gesneden figuren van  Afrikaanse soldaten in felle kleuren. Dat was de inspiratie voor het kleine  formaat  van de schilderijen. Tijdens dit bezoek aan mijn geboorteland werd ik ook herinnerd aan de invloed dat het Museum of International Folk Art in Santa Fe, New Mexico op mij had in 1998. Daar had ik prachtige kleurrijke collecties van handgemaakte objecten van over de hele wereld gezien,  waardoor hun makers, verhalen blijven vertellen over het leven en feesten.  Deze herinneringen geven verdere inspiratie voor deze verzameling van schilderijen.

Op een koude donkere dag begin januari van dit jaar ben ik begonnen en schilderde ik mijn eerste Prinsjesdagschilderij. Meer dan tachtig schilderijen later heb ik een geweldige kleurrijke reis gehad..

 

Wilma.        www.wilmavandermeyden.com/