Vladimir Arandelovic Mars - juli 2012

Vladimir Arandelovic Mars is als kunstenaar actief sinds 1984. Tot op heden had hij tientallen individuele tentoonstellingen in Servië. Hij is in bezit van vele kunst trofeeën(zoals deerde prijs tijdens Wereld triënnale van grafieken en tekeningen in Arizona, jaar 2004), en deelnemer van meerdere kunstenaarskolonies.

"Kunstwerk van Vladimir Arandjelovic Mars is gekleurd met veel heftigheid en kracht, en zijn werkvorm staat dicht bij non-verbale expressie. Stijl van Vladimir Arandjelovic Mars heeft expressionisme en futurisme samen gebracht. Bijzonderheid van zijn concept ligt in fusie van avant-garde en irrationalisme, expressie en fiction, figuratieve en abstracte".

Kunstenaar Vladimir Arandjelovic Mars kunnen wij omschrijven als avant-gardist, surrealist en metafysicus. In het werk van deze kunstenaar zijn er aantal belangrijke symbolen. Deze symbolen volgen zijn kunstwerk en hebben een belangrijke betekenis tijdens verschillende fases in zijn leven als kunstenaar. Symbolen hebben archetypische karakter, en Mars heeft ze, via zijn kunstwerk, symbiotisch met zichzelf gekoppeld. Bijvoorbeeld, “paarden” hebben meestal betekenis van autoportret. Bijna altijd zijn dat renende paard(en) met dominante hoofden,  als betekenis van “bewust zijn van snelle, chaotische alledaagse leven van hier en nu”. “Kinderen van maan” (taal van Mars) of “foetussen” zijn ook vaak te zien op de doeken van Vladimir Arandjelovic Mars. Ze betekenen “ onsterfelijkheid van het leven”, op een macro niveau. Leven(op aarde als vorm) blijft en stel altijd hogere eisen. “Mensen en treinen” als volgende symbool… Mensen en treinen veranderen met de tijd, voor een mens zijn dat fases in het leven, en treinen staan of zijn ze in een turbulentie(beweging). Mensen gaan terug in hun foetus positie waar ze weer energie halen om weer paarden te rijen.  Ze willen dat ze tegen treinen kunnen om te kijken wie sneller is, of ze willen gewoon naar treinen kijken. Trainen symboliseren “tijd”, “ervaring”. Mens(ego) – Paard(id) – Trein(alter- ego). “Kosmos, kometen en steen”, hebben betekenis van tijdloosheid, grote ruimtes en breedtes.

Moto van Vladimir Arandjelovic Mars:

“De waarheid is tijd die stroomt, en kunst is absolute waarheid”