Fransje Versloot - juli 2015

"Het schilderen zit in mijn bloed. Niet dat ik al sinds mijn jeugd schilder, nee een jaar of 15 geleden ben ik begonnen met schilderen op de Vrije Academie in Den Haag. Leuk op een zaterdagochtend aan de slag. Ik heb in de loop der jaren gemerkt dat intuïtief schilderen het beste bij mij past. Uiting brengen aan mijn gevoel. De kijker meenemen en laten delen in mijn gevoelswereld. Dat komt ook terug in de citaten van de verschillende mensen. Dat niet alleen. Ik vind het erg leuk om mensen tijdens de workshops schilderen op doek, of met de knipkaart kennis te laten maken met het bevrijdende van schilderen. Even helemaal weg van alledag. Kijken en doen, wat doet de verf, welke interacties tussen materialen zijn er en de cruciale vraag, wanneer stop je. van een ding ben ik overtuigd en dat is dat iedereen het in zich heeft.”

 

In het prachtige oude pand van de DE Fabriek bij de passantenhaven van Joure bevind zich het atelier en de galerie van Fransje Versloot. Na vele omzwervingen in binnen- en buitenland heeft ze zich in 2003 in Friesland gevestigd. In de voormalige bedrijfskantine wordt er gewerkt aan nieuwe doeken en wordt er les gegeven. In de oude fabriekshal worden de schilderijen  tentoongesteld. Zij hanteert voor haar werk verschillende technieken.  Zo maakt ze hele robuuste schilderijen met dikke verfklodders en verfverdikkers, al dan niet vermengd met zand. Dat brengt ze in dikke lagen aan met messen en spatels. De formaten lopen uiteen van kleine doekjes van 20 x 20 cm, tot schilderijen van 2 x 3 meter. Daarnaast zijn er ook hele subtiele tekeningen met pastelkrijt op hanggeschept papier.

De schilderijen die ze in de loop der jaren gemaakt heeft vormen een visueel dagboek. Haar verhaal is niet bepalend, een ieder die er naar kijkt  kan het vanuit zijn eigen ervaring en beleving interpreteren. Met een schilderij van Fransje komt jouw eigen verhaal tot leven. Het verhaal wat je ziet kan fantasie zijn, maar ook iets concreets als een landschap of een gebeurtenis uit het leven. Op die manier worden herinneringen en emoties aan een schilderij gekoppeld en worden gebeurtenissen op een bijzondere manier bewaard.  Elk schilderij is dan ook uniek, er is er maar één van. Het zien waar een schilderij uiteindelijk komt te hangen en het ervaren van reacties van de nieuwe eigenaren zorgt dan ook weer voor nieuwe inspiratie.

Misschien heb je haar werk al een keer zien hangen in een van de restaurants hier in de buurt. Dat is goed mogelijk. Dat haar werk in de smaak valt bij veel uiteenlopende mensen blijkt wel uit het feit dat  klanten uit binnen- en buitenland al een stukje Friesland hebben “meegenomen”. Ook zijn er in de loop der jaren al heel wat publicaties en exposities geweest, zowel in binnen en buitenland. Maar er is meer…. In de fabrieksruimte organiseert Fransje ook een paar keer per jaar een event. Speciale events die passen bij de locatie. Wil je zelf een keer schilderen dan kun je natuurlijk een workshop volgen, informeer naar de mogelijkheden.

www.fransjeversloot.nl